Home

ΑΞΙΟΛΟΓΩ – ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ – ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ –

ΑΠΟΛΥΟΥΝ

 

69915-maragosΑπό τον Μάρτιο του 2014 ο  όρος αξιολόγηση μπήκε στην ζωή όλων και κυρίως στη  ζωή των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με το νόμο 4250/2014 ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κος. Κυριάκος Μητσοτάκης τροποποίησε το προεδρικό διάταγμα  318/1992, το οποίο ρυθμίζει τα θέματα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η βασική ρύθμιση που εισάγει είναι  η ποσόστωση στην αξιολόγηση, δηλαδή σε μια υπηρεσία, γενική δ/νση κ.λ.π. βαθμό Α (9-10) θα παίρνει μέχρι το 25% των υπαλλήλων της, βαθμό Β (6-8) θα παίρνει μέχρι το 60% των υπαλλήλων της ενώ ποσοστό τουλάχιστον 15% θα παίρνει βαθμό Γ (0-6). Από το σύνολο των προϊσταμένων τμημάτων και δ/νσεων, ένα ποσοστό μέχρι 70% θα παίρνει Α (9-10). Ο νόμος αυτός, αν και ψηφίσθηκε το Μάρτιο του 2014, θα ισχύσει καταρχήν από τις αξιολογήσεις του 2013.

Από τότε πολλή συζήτηση έγινε, πολλά ακούσθηκαν, πολλά λέχθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων τάχθηκε κατά του νόμου, φοβούμενη (και πολύ ορθώς) ότι κυρίως αυτοί – ές που θα βαθμολογηθούν με Γ, θα κινδυνέψουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, κινητικότητα και στο τέλος θα απολυθούν. Πολλά επιχειρήματα, τα πιο πολλά ορθά, ακούστηκαν κατά αυτής της μεθόδου αξιολόγησης. Το αντεπιχείρημα που ακούστηκε κατά κόρον ήταν ότι επιτέλους οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αξιολογηθούν, ότι έτσι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

1) Καταρχήν οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται με βάση το προεδρικό διάταγμα 318/1992 .  Αυτός ο νόμος ενδεχομένως δέχεται ορισμένες βελτιώσεις αλλά όχι  προς την κατεύθυνση που επιχειρεί ο νόμος που προαναφέραμε.

2) Στα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά δεν γίνεται  με το σύστημα που εισάγει ο νέος νόμος.

3) Στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών εταιριών τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν διαφορετικά από το εισαγόμενο  με τον νόμο, συστήματα  αξιολόγησης.

4) Αυτό το σύστημα αξιολόγησης ισχύει σε μερικές Αμερικάνικες Τράπεζες (π.χ. Solomon Brothers) εταιρείες (Microsoft), στις οποίες υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το σύστημα αυτό.  Πάντως όπου έχει εφαρμοσθεί είχε σαν αποτέλεσμα την απόλυση – διαθεσιμότητα των εργαζόμενων.

5) Το σύστημα αυτό έχει επικριθεί από πολλούς – ές στην Ελλάδα, όχι μόνο Δημόσιους Υπαλλήλους. Γι’ αυτό άλλωστε, μετά από τις τόσες αντιδράσεις, ο Υπουργός δεσμεύτηκε από το 2015 να εισάγει νέο σύστημα αξιολόγησης (αν αυτό δεν είναι έμμεση ομολογία ότι το σύστημα «μπάζει», τότε τι είναι; )

6) Από αυτού του είδους την αξιολόγηση προς το παρόν (;) «γλυτώνουν» είτε κλάδοι που έχουν δυνατά και μαζικά συνδικάτα (π.χ. εκπαιδευτικοί ΟΛΜΕ, ΔΟΕ)  είτε τα «αγαπημένα παιδιά» της τωρινής (κι όχι μόνο) εξουσίας (Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, Δικαστές).

Από την ψήφιση αυτού του νόμου έχει σημειωθεί μία αξιοσημείωτη κινητοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων με μαζικότατες συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, όπου σχεδόν όλοι – ες εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους σε αυτόν και συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ όλων από κάθε διαδικασίας αξιολόγησης με το νόμο αυτό.

Ήδη έχουν δοθεί δύο (2) παρατάσεις στις αρχικές προθεσμίες για αξιολόγηση (από τέλος Μαΐου 2014 έχει καταλήξει σε τέλος Οκτωβρίου 2014), ενώ έχουν γίνει κι ορισμένες τροποποιήσεις του (το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για τη σύνδεση αξιολόγησης και μισθού κ.λ.π.), οι οποίες δεν πείθουν κανένα – καμιά.

Αν δεν χρησιμοποιηθεί για τίποτα από όλα αυτά  το σύστημα αξιολόγησης, γιατί ο Υπουργός και η κυβέρνηση  επιμένουν στη διατήρησή του, παρόλο την σχεδόν καθολική αντίθεση κι αντίδραση;

Για πρώτη φορά στην τετραετή εφαρμογή των μνημονίων και των νόμων τους  έχει εμφανισθεί μια τόσο καθολική αντίθεση και αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας  συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις μας ή έστω ακούει προσεκτικά τις αντιρρήσεις μας.

Για πρώτη φορά στον αγώνα μας συμμετέχει μεγάλος αριθμός των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης (Τμηματάρχες  Δ/ντές , Γενικοί Δ/ντές)

Η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει μερικώς μπροστά στη μεγάλη συμμετοχή των Δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ.

 Η τυχόν βοήθεια στον αγώνα μας από εκλεγμένους αιρετούς (Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Σύμβουλους) όσο κι αν είναι επιθυμητή και χρήσιμη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αγώνα όλων μας.

Όλοι – ες μαζί για την τελική νίκη , για την κατάργηση του απαράδεκτου αυτού νόμου.

Ανακοίνωση για αξιολογήσεις.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s